Onze samenleving wordt alsmaar diverser, België is een migratieland geworden. Dat wordt omstandig aangetoond in het pas verschenen rapport 'Socio-Economische Monitoring' van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
De auteurs van het rapport maken hierbij een belangrijk onderscheid tussen 'origine' en 'migratieachtergrond'.
Met origine wordt de herkomst van mensen van de tweede generatie in kaart gebracht, door een onderscheid te maken tussen de landen of groepen van landen van herkomst van de betrokkenen.
De term 'migratieachtergrond' slaat op het onderscheid tussen recente en oudere migranten, immigranten en leden van de zogenaamde tweede of derde generatie, mensen die buitenlander zijn gebleven, mensen die de Belgische nationaliteit hebben gekregen of als Belg geboren zijn uit ouders van buitenlandse herkomst. Zo is het mogelijk om de integratie op de arbeidsmarkt te vergelijken met als belangrijk beschouwde factoren zoals de duur van het verblijf, de geboorteplaats van de betreffende persoon en van zijn of haar ouders, en het beschikken over de nationaliteit.
Meer lezen: