Ik wil allereerst mijn volle steun aan deze broodnodige campagne uitdrukken. Elke vorm van discrimatie dient met volle kracht bestreden te worden en racisme is een misdrijf. Ik koester een hartsgrondige afkeer van dergelijke fenomenen die niet met de notie "beschaving" stroken.
Maar ik zou toch graag enkele kanttekeningen maken, niet enkel gebaseerd op theoretische inzichten, maar ook de praktijk van elke dag, zowel uit eigen waarnemingen en ervaring als van allerlei mensen uit mijn omgeving.
De problematiek in kwestie is namelijk zeer complex en moet dus met de nodige nuance benaderd worden en niet met een simplistische zwart-wit houding. We mogen onze kop niet in het zand steken voor bepaalde aspecten die niet echt aangenaam zijn. Discrimantie en racisme kunnen wel grotendeels, doch niet volledig verklaard worden door vooroordelen, intolerantie en bekrompenheid. Deze zijn uiteraard een evidentie waarmee ook ik dagelijks geconfronteerd wordt. Maar ook een deel van de "mensen met een immigratieachtergrond", zoals jullie het zo mooi formuleren (of toch een deel ervan), hebben boter op het hoofd. Zo heb ik weet van bedrijven die wel degelijk diversiteit nasteven, maar op een aantal praktische problemen botsen. Een paar voorbeelden: "migranten" die niet onder leiding van vrouwen willen werken, "migranten" die de taal onvoldoende machtig zijn (en dit is, geloof me, al was het enkel omwille van arbeidsveiligheid - je moet toch de instructies begrijpen - van primordiaal belang. Sommige "migranten" hebben ook nogal snel de neiging om de term "racisme" te gebruiken bij discussies in arbeidssituaties, wat dan weer tot ... omgekeerd racisme kan leiden omdat werkgevers bang zijn om "lmigranten" te sanctioneren of te ontslaan in situaties waar ze dat bij "autochtone" werknemers wél zouden hebben gedaan, wat dan weer racisme bij die autochtone werknemers kan bewerkstelligen. De hiervoor geschetste situaties verklaren m.i. de huiver van veel bedrijven om (veel) "migranten" aan te nemen.
Ik herhaal dat dit uiteraard slechts voor een deel van de "migranten" geldt, maar zij ondervinden de repercussie van het negatieve "imago" van de problematische groep.
Om problemen (zoals discriminatie en racisme) efficiënt aan te pakken dien je deze eerst volledig en in al zijn facetten te doorgronden, zonder gehinderd te worden door taboes, hoe goedbedoeld ook.
Mede door tijdsgebrek moet ik mijn betoog hier eindigen (er valt inderdaad nog veel meer over te zeggen), maar ik ben zeker bereid om hierover verder van gedachten te wisselen, actief mee te werken, eventueel in een werkgroep, etc..