Verantwoordelijkheid van de overheid
Vooroordelen bestrijden is een werk van lange adem maar de overheid heeft wel de verantwoordelijkheid om onrecht te bestrijden. Ze kan de nodige middelen inzetten om racisme en discriminatie effectief aan te pakken en ze kan instrumenten ontwikkelen om de diversiteit in de samenleving beter te laten weerspiegelen op de arbeidsmarkt. Bovendien is de overheid in al haar geledingen een zeer grote werkgever en kan zij zelf het goede voorbeeld geven.
Verkiezingen
In een democratie worden de prioriteiten van een overheid mee bepaald door de vertegenwoordigers die door de burgers verkozen zijn. Verkiezingen zijn een belangrijk moment om bepaalde eisen te laten leven in het politieke en maatschappelijke debat. Politieke partijen nemen positie in over een veelheid van thema’s. Middenveld en burgers kunnen dat debat mee beïnvloeden.
Op 25 mei 2014 zijn het Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. De nieuw verkozen parlementen zullen het tewerkstellings- en antidiscriminatiebeleid voor de komende jaren bepalen. Nieuwe klemtonen zijn mogelijk. Tijd om actie te voeren!
Een publiekscampagne met een politiek doel
Hand in Hand en haar partners zetten daarom een publiekscampagne op om deze terechte eisen op de politieke agenda te zetten. We willen zoveel mogelijk mensen en organisaties verzamelen achter de kerneisen: geen discriminatie en een evenredige participatie aan de arbeidsmarkt. We vragen hen om actief hun solidariteit te betuigen en zo de (bredere) publieke opinie, politiek en media bewust te maken van het probleem en de mogelijke oplossingen.